Archief van februari, 2013
Aanstelling Deken en Eredeken in Koninklijke Dekenij Patershol
Op 30 januari 2013 nam de Koninklijke Dekenij Patershol afscheid van deken Roger Van Bockstaele en verwelkomde nieuwe deken Norbert Detaeye.
Hieronder kan u de volledige speech van Opperdeken Eli De Rijck lezen.
Goede vriend NORBERT
De verantwoordelijkheidszin van Deken Roger Van Bockstaele is zo groot dat hij gewacht heeft tot hij een waardige opvolger had gevonden om zijn werk af te ronden.
Met U krijgt het Patershol vandaag een nieuwe deken.
De Heer Norbert Detaeye, die tot vandaag bajuw was van de dekenij heeft zich bereid verklaard om de functie van deken op zich te nemen. Hij is voor niemand onder ons een onbekend figuur.
Hij is een groot muzikant die vergroeid is met de authentieke muziek van het zuiden van de Verenigde Staten.
Hij is een veelgevraagd artiest in de theaterzalen van binnen- en buitenland en naast Jazz is hij ook een prominent gospelvertolker. Met zijn nasale stem weet hij menigeen te ontroeren.
Vandaag huldigen we de nieuwe deken van Patershol.
We kennen mekaar al jaren en telkens ik u ontmoet ben ik getroffen door uw persoonlijkheid en de menselijke warmte die je uitstraalt.
U geeft vriendschap en genegenheid die in een dekenijwerking van groot belang zijn. Ik weet dat u deze dekenij met vaste hand zult leiden.
U gelooft in uw opdracht en u zal voor de toekomst samen met uw dekenin en uw bestuursleden zorg dragen voor dit cultuurpareltje in Gent.
U zal door uw inzet, door de overtuiging van uw opdracht, de stuwkracht zijn om aan deze dekenij “die uitstraling” te geven die haar zo uniek maakt.
GOEDE VRIEND ROGER
Wanneer ik door de pittoreske straatjes van het Patershol wandel, dan voel ik de rijkdom van de 17de en de 18de eeuw toen talrijke magistraten, verbonden aan de rechtbank van de Raad van Vlaanderen, hier woonden.
Maar ik voel ook de armoede en de verloedering van deze wijk in de 19de eeuw, toen de fabrieken naar de buitenwijken verhuisden en de minstbedeelden van onze stad zich hier kwamen vestigen .
Vanaf 1980 kreeg deze wijk een nieuwe uitstraling en werden de beschermde huisjes gerestaureerd.
Het is een wondere gemeenschap die straalt van authenticiteit, van zorg voor het verleden.
Straatjes die elk hun verhaal vertellen van rijkdom en verloedering, van erkenning en herwaardering.
Wanneer je in deze straatjes loopt te denken, verzeilen je gedachten ongewild naar de drijvende kracht, naar het hart en de ziel van dit hele gebeuren.
In 1986 werd de Heer Roger Van Bockstaele verkozen tot deken van het Patershol. Toen wist hij dat hij van zijn “Patershol” de mooiste wijk van Gent kon maken.
Hij heeft het Patershol op de kaart gezet als een uniek woongebied met het middeleeuwse straatpatroon dat voor een gezellige doolhof zorgt.
Beste vriend Roger,
jij bent één brok gedrevenheid; Je werk, je gezin, je gidsbeurten, je voordrachten, de Patersholfeesten….. we kunnen alles onder één noemer plaatsen: …..
“Ik heb het altijd zo graag gedaan”.
Vandaag zet je een punt achter je periode van deken.
Je verschuift van plaats en gaat nu bijsturen,je blijft in de dekenij werkzaam maar je ruilt verantwoordelijkheid voor wat meer ruimte voor jezelf, en dat gunnen we u van harte.
Dank voor de 27 jaar dat u als deken uw taak waarnam, met respect voor uw functie, met overgave die u eigen is.
We zijn verheugd dat wij u straks mogen aanstellen tot ere-deken van uw geliefde dekenij Patershol.
Dit is een nieuw begin, want we maakten reeds afspraken voor nieuwe plannen voor de dekenijwerking in het algemeen.
Goede vriend Roger, u was vaak voor mij een grote steun, een voorbeeld van moed, doorzetting, volharding en opgewektheid.
Dank u.
Breve van Erkentelijkheid 2012
Op donderdag 31 januari 2013 werd tijdens de eerste Statutaire Algemene Vergadering van het Koninklijk Verbond der Gebuurtedekenijen van de stad Gent de Breve van Erkentelijkheid 2012 uitgereikt aan De Heer Nic Balthazar en zijn echtgenote Mevrouw Lieve Blancquaert.
De erkentelijken werden ingeleid door schepen Mevrouw Annelies Storms.
Haar volledige laudatio kan u hieronder lezen.
Dames en heren
Ik wil u van harte danken voor de uitnodiging om vanavond een laudatio te brengen voor Lieve Blancquaert en Nic Balthazar.
Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik heb getwijfeld of ik wel zou komen. Want hoe geloofwaardig is een laudatio die in opdracht, op commando dus, wordt gegeven? Als kersverse schepen werd ik al meteen met gewetenskwesties geconfronteerd. Maar ik had welgeteld 1 seconde nodig om het antwoord te vinden op die vraag. En zie hier het resultaat, ik sta hier voor u vanavond. Bijzonder graag.
Normaal gezien maak ik er een erezaak van om het publiek niet lang te gijzelen met mijn toespraak, maar u zal mij vergeven dat ik vandaag een kleine uitzondering maak. Een laudatio brengen aan twee mensen met zo’n uitgebreid palmares verdient de nodige tijd.
Mevrouw Blancquaert,
Ik wil graag met u beginnen omdat u mij al in de meest intieme omstandigheden heeft ontmoet. Voor mijn 40ste verjaardag kreeg ik een fotoreportage van u cadeau. Mijn man kent mijn smaak. Het resultaat was een prachtige reeks van mezelf met mijn pasgeboren kind, jawel, in mijn bed. Ik heb dus nog maar weinig geheimen voor u. Het was een enorme eer voor mij dat u me wou fotograferen.
Ik vind het namelijk boeiend om te zien hoe u kijkt naar de wereld. Hoe wordt ingezoomd op kleine kantjes van mensen en dat die toch mooi zijn. Uw modellen zijn zichzelf. U slaagt erin om de schoonste essentie van mensen te vatten. Ook wanneer de kijker esthetisch wordt uitgedaagd.
Met uw werk maakt u mensen gevoelig voor onderwerpen waar we niet elke dag bij stilstaan. Brandwonden. Gevangenissen. Aids. Borstkanker. U schuwt de confrontatie niet en dat brengt uw werk voorbij het voorspelbare. Dat maakt de beelden bijzonder interessant.
Dames en heren,
Lieve Blancquaert blijft zichzelf uitdagen.Als journaliste. Door samen met Annemie Struyf een kind te redden uit de grootste ellende van Kenia. Door met 10 mensen met een handicap door Nicaragua te trekken. Ze maakt geen reportages over mensen, maar mét mensen. En ze gaat daar ver in.
Het is dan ook bewonderenswaar
dig dat ze die gave inzet om maatschappelijke thema’s op de kaart te zetten. Vanuit deze bewondering zullen we haar werk op de voet verder volgen.
Mijnheer Balthazar,
Men zegt over grote kunstenaars dat zij de tijdsgeest bijzonder goed kunnen aanvoelen en daarom veel vroeger inzichten verwerven voor de toekomst dan anderen. Met de jeugdroman in 2002, die later tot meer dan 250 theatervoorstellingen en uw bekroonde langspeelfilmdebuut Ben X heeft geleid, heeft u dat aangetoond. De recente schietpartij in de Verenigde Staten maakte de problemen van autistische jongeren weer brandend actueel.Het verhaal blijkt over de tijden heen heel wat mensen te boeien.Intussen werd de tekst ook omgezet in de musical, en de Zweedse en Amerikaanse remake waaraan gewerkt wordt.
Ik vermoed dan ook dat het vanuit dat tijdloos aanvoelen is dat u met eindeloze moed fietst, met treinen rijdt, singfor the climate uit de grond stampt en tot in Doha toe gaat protesteren om de wereld te redden.
Dames en heren
Nic Balthazar heeft er altijd een sport van gemaakt om in 1 leven zoveel mogelijk watertjes te doorzwemmen. Hij acteerde in de jeugdmusicals van Eva Bal op Broadway. Maakte al 25 jaar televisieprogramma’s voor VRT. Schreef teksten en maakt er documentaires, theaterstukken en films van. En toen we dachten dat we alles van Nic wel hadden gezien, kwam de film Tot Altijd.En werd ik opnieuw van mijn stoel geblazen. De film werd intussen al verkocht aan 12 landen en won verschillende prestigieuze prijzen.
Het werk van Nic Balthazar is altijd even overweldigend. Laat ons hopen dat hij aan dit tempo nog een hele tijd kan blijven doorgaan.
Beste Nic,
Beste Lieve,
Jullie werk gaat over het leven zelf. Het zet ons een spiegel voor en laat ons kijken. Dit is het dan. Niet meer, niet minder. Schoon in alle lelijkheid. Jullie halen ons overhoop, doen ons hart opspringen en laten ons schuddebuiken van het lachen. Tegelijkertijd. En we gaan naar huis met een gemoed vol levenslust.
Wie dat kan losmaken in mensen, dames en heren, is een zeer groot artiest.
Dank u wel.
Dank u wel.
Vanavond zeg ik dat twee keer.
Alle foto’s van die avond kan u hier terugvinden
U bekijkt het KVGDG archief van februari, 2013.