Koninklijke Dekenij Langemunt vzw
Contact:
Lucrèce Potiau – Langemunt 3, 9000 Gent
T: 09/225 60 38 F: 09/225 91 98 – info@potiau.net – kdlmg@hotmail.com
Link: www.langemunt.net
Activiteiten:
Braderie van 25 juni tot en met 29 juni
Bestuur:
Ere-Deken: Tom Cliquet
Ere-Deken: Dirk Remerie
Ere-Deken: Wilfried Willem
Deken: Herman Bosch
Dekenin: Lucrèce Potiau
Secretaris: Anne Verheye-Mortier
Bestuurslid: Sophie Colle
Geschiedenis
Langemunt was eerste verkeersvrij shoppingcenter
Tot 1904 reed door deze straat nog een tram die toen Sint-Jacobs met de Korenmarkt verbond. In 1965 werd eenrichtingsverkeer ingesteld en in 1982 werd de Langemunt de eerste officiële verkeersvrije winkelwandelstraat. Sindsdien noemt de dekenij zich dan ook “shoppingcenter”.
Anders dan in de Dondersteeg en de Mageleinstraat had het verkeersvrij maken van de Langemunt nogal wat voeten in de aarde. De verbinding tussen Vrijdagmarkt en Korenmarkt is altijd een belangrijke doorsteek geweest. Pas na de aanleg van de Borluutstraat in 1904 verdween de stoomtram uit de straat.
In de jaren 60 en 70 waren de centrumstraten ontegensprekelijk het terrein van koning auto maar ook daar wist de dekenij geleidelijk aan onderuit te komen.
Misschien heeft de eendrachtigheid van de handelaars en bewoners daar wel mee te maken want deze dekenij is een telg van één van de, zoniet dé oudste ambachtsgilde van de stad. Het oudste jaartal op de dekenijvlag is immers 1248.
In 1948 vierde de dekenij haar 300-jarig bestaan wat bewijst dat er in 1648 ook al een dekenijbestuur moet geweest zijn. Oorspronkelijk heette de straat gewoon de Munt.
In 1914 waren er in de Langemunt vooral goudsmeden, juweliers, horlogemakers. In de jaren 60 en 70 was de straat vooral beroemd vanwege de vele schoenwinkels.
In 1969 organiseerde de dekenij haar eerste grote braderie met een tombola waar maar liefst 3 auto’s te winnen waren. 13 jaar later mocht in diezelfde straat geen auto meer door.
De archieven van de dekenij tellen een onmogelijk lange lijst van handelaaracties, tombola’s, etalagewedstrijden en zomer-, herfst- en kerstacties.
De Langemunt was ook de eerst winkelstraat die reeds in 1930 uitpakte met sierverlichting. Deze festiviteitenlijst wordt in lengte en in jaren echter wel overtroffen door steunacties aan goede doelen of noodlijdenden zoals Het Rode Kruis (1952), de mijnramp in Marcinelle (1956) en jaarlijkse bijdragen aan het sociale fonds van de opperdekenij. Of hoe een op het eerste zicht een commerciële dekenij achter de schermen ook een sociale dekenij blijkt te zijn.
Locatie: